Jdi na obsah Jdi na menu
 


Pomazánky

28. 5. 2006

Tvarohová zeleninová pomazánka
250 g plnotučného měkkého tvarohu
1/4 ks salátové okurky
1/2 ks červené papriky
1 lžička olivového oleje
sůl
špaldové nebo grahamové tyčinky, rýžový nebo kukuřičný chléb

1. Salátovou okurku oloupeme, podélně rozkrojíme a vydlabeme střed. Nakrájíme jí na malé kostičky, stejně jako červenou papriku.
2. Tvaroh vyšleháme s olejem, ochutíme špetkou soli, přidáme nakrájenou zeleninu a promícháme.
3. Podáváme s celozrnnými tyčkami, toustovým chlebem nebo dalšími typy chutného a zdravého pečiva.

Čočková pomazánka
100 g suché oranžové čočky
2 bobkové listy
1 stroužek česneku
1 PL olivového oleje
sůl
řeřichu nebo pažitku na ozdobu
1 veku nebo toustový chléb
olivový olej

1. Čočku propláchneme, zalijeme vodou (cca 1 cm vody nad okraj čočky), přidáme bobkové listy, dvě tři špetky soli a vaříme asi 15 minut až se voda vyvaří a čočka je mírně převařená.
2. Čočku necháme zchladnout, přimícháme olivový olej a rozdrcený stroužek česneku.
T3. oustové chleby pro radost dětiček vykrajujeme formičkami a opečeme lehce potřené olivovým olejem na pánvi nebo v troubě. Pomazánku mažeme na rozpečené chleby a zdobíme řeřichou nebo pažitkou.

Drožďová pomazánka

1 cibule, cca 1 dkg droždí, 1 čl mletého kmínu, 1 čl orient. koření nebo koření podle vlastní chuti, sůl, 2 hrsti ovesných vloček, olej.

Na zpěněné cibuli rozpustíme droždí, okořeníme, přidáme vločky a sůl, podlijeme mírně vodou a podusíme. Vše je hotové, když jsou vločky měkké. Podáváme jako pomazánku či za tepla s brambory jako hlavní jídlo.