Polévky
Zelňačka a cibulové dalamánky - 4 porce
50 ml oleje
20 g hladké mouky
20 g mleté červené papriky
100 g anglické slaniny
250 g brambor
250 g kysaného zelí
100 ml smetany
8 kuliček celého pepře
4 kuličky nového koření
4 bobkové listy
špetka kmínu
špetka mletého pepře
sůl
2 pol. lžíce pažitky nebo petrželky
1. připravíme jíšku na oleji,přidáme mletou papriku, zalijeme studenou vodou a za stálého míchání přivedeme k bodu varu.
Přidáme očištěné a na kostičky nakrájené brambory, sůl, kmín, bobkový list, pepř a nové koření
2. po cca 15 minutách přidáme kysané, na kratší kousky pokrájené zelí a zalijeme smetanou a krátce povaříme
3. z polévky vyjmeme koření - bobkový list, celý pepř a nové koření, (ale jsou i tací, kteří ho tam rádi nechávají). Dochutíme mletým pepřem, popřípadě solí, a sypeme posekanou petrželkou nebo pažitkou
cibulové dalamánky
42 g droždí
1 pol. lžíce krystalového cukru
3 dcl vlažné vody
250 g žitné celozrnné mouky
250 g hladké pšeničné mouky
1 dcl olivového oleje
1 střední cibule
1 pol. lžíce drceného kmínu
2 špetky tymiánu
sůl
pepř
na posypání celý kmín, hrubou sůl
1. připravíme si Ondřejův rychlokvásek droždí rozetřeme s krystalovým cukrem na řídkou kašičku, zalijeme 1,5 dl vlažné vody, zaprášíme moukou a necháme kvásek vyběhnout
2. přidáme zbytek ingrediencí a vypracujeme polotuhé těsto. Po jeho vykynutí tvarujeme dalámánky, sypeme kmínem a hrubozrnnou solí či jinými semínky, která máme po ruce
3. pečeme dozlatova, cca ½ hodiny, ještě horké potřeme slanou vodou
Gazpacho (gaspáčo) - 4-6 porcí
5 plátků veky
15 ml červeného vinného octa
4 stroužky česneku
1,5 salátové okurky
1 menší cibule
1 zelenou papriku
1 konzerva loupaných krájených rajčat
100 ml olivového oleje
sůl
čerstvě mletý pepř
vložka do polévky
0,5 salátové okurky
1 zelená paprika
8 plátků veky bez kůrky
olivový olej
1. Neloupanou salátovou okurku, cibuli a česnek nakrájíme najemno, vložíme do mísy, přidáme drcená rajčata a olej. Směs osolíme, opepříme, rozmixujeme a dochutíme octem. Polévku zakryjeme a chladíme alespoň 2 hodiny.
2. Na vložku do polévky podélně rozpůlíme zbývající okurku a semena odstraníme lžící. Okurku a papriku nakrájíme na kostičky. Plátky veky nakrájíme také na kostičky a opečeme je na olivovém oleji. Polévku rozdělíme na dobře vychlazené talíře. Vložku podáváme odděleně, aby si ji mohl nabrat každý podle chuti.
Tip: Polévku můžeme podávat s 2 nebo 3 kostkami ledu. Pro barevnou pestrost můžeme jako vložku přidat také červenou papriku. Polévku uchováme v chladničce dobře přikrytou fólií, protože je silně aromatická.
španělská tortilla
800 g brambor
2 velké cibule
8 vajec
sůl
pepř celý černý čerstvě mletý
1 l slunečnicového oleje
1. Brambory a cibuli oloupeme a nakrájíme na velmi slabé plátky.
2. Nejprve „uvaříme“ brambory v rozpáleném oleji dozlatova, smažíme velmi mírně a zvolna asi 5 minut. Poté vyjmeme a necháme okapat. 3. Stejný postup opakujeme s cibulí.
4. Vejce rozšleháme, osolíme a opepříme, přidáme brambory a cibuli, zlehka zamícháme. Omeletu vysokou cca 4 cm pečeme pozvolna na rozpálené vyšší pánvi s olejem, cca 10 minut z jedné strany, pak ještě z druhé strany krátce dopečeme.
5. Hotovou tortillu krájíme na trojúhelníky nebo na kostky a jíme jako samostatný pokrm „tapas“ nebo jako přílohu.