Moučníky a cukroví
Jarní želé dort 4 porce
250 g hery
150 g práškového cukru
1 dl mléka
1prášek do pečiva
2 vajcka
POLEVA:
150 stelly nebo jiného tuku
150 jemného krystalového cukru
1 lžíce smetany
1 lžíce medu
1 lžíce hladké mouky
150 g pokrájených lískových oříšků (nemusí být)
Poleva: ingredience na polevu peváříme a přidáme strouhané lískové oříšky.
Ze všeho vypracujeme těsto,vyválíme a dáme na plech. Pečeme na 180°C
Čokoládové řezy s jablkovou omáčkou 8 porcí
Čokoláda
300 g másla
150 g kakaa na vaření (ne instantní)
150 g čokolády na vaření
250 g moučkového cukru
8 vaječných žloutků
Jablková omáčka
300 ml Frisca (lze nahradit Coronou či Desperadem)
3 jablka
mletý kardamom
ovocný sorbet (ovocná dřeň)
máta
1. Čokoládovou hmotu připravujeme kvůli zatuhnutí alespoň 8 hodin před konzumací.
Čokoládu, cukr a máslo rozpustíme ve vodní lázni,nesmí vřít,jinak se nám to zdrcne, přidáme kakao a intenzivně vmícháme žloutky. Nakonec ještě do teplé hmoty přimícháme šlehačku. Vlijeme do formy a necháme zchladnout a v lednici zatuhnout.
2. Jablka oloupeme a nastrouháme. Frisko krátce povaříme s jablky do omáčkové konzistence, ochutíme špetkou kardamomu a rozmixujeme. (Podle chuti můžeme i mírně dosladit, přidat pár kapek citronu, záleží na druhu a vyzrálosti jablek.)
3. Z čokoládové hmoty vykrajujeme lžící namočenou ve vlažné vodě řezy, které podáváme s jablkovou omáčkou a kuličkou ovocného sorbetu.
Můžeme ještě lehce zaprášit mletým kardamomem.
Banánové bábovičky (mafinky)
400 g hladké mouky
2 lžičky prášku do pečiva
¼ lžičky soli
½ lžičky mleté skořice
4 banány
1 vejce
80 g hnědého cukru
60 ml oleje nebo 60 g Hery
60 g rozinek
tuk na vymazání formy
1. troubu předehřejeme na 180°C, plech na malé bábovičky (muffins) vytřeme tukem a vysypeme moukou
2. banány oloupeme, rozmixujeme s cukrem, vejcem a tukem a přilijeme ke směsi mouky, rozinek, prášku do pečiva, skořice a soli, vše dobře promícháme
3. vlijeme do pečící formy do tří čtvrtin, pečeme ve středně předehřáté troubě cca 20 minut
Skořicové koblížky s jahodami - 4 porce
koblížky
25 g droždí
45 g moučkového cukru
220 ml vlažného mléka
2 žloutky
400 g polohrubé mouky
1 citrón na citrónovou kůru
1 lžička soli
100 g skořicového cukr na obalení
ovoce
500 g jahod (čerstvých nebo mražených)
80 g moučkového cukru
1 snítka máty
jogurtová pěna
200 g bílého jogurtu
250 g rostlinné šlehačky
50 g moučkového cukru
1 vanilkový cukr
½ vanilkového lusku
kůra z jednoho citrónu
1. droždí rozmícháme s trochou cukru, rozředíme malým množstvím vlažného mléka, přidáme trochu mouky a vymícháme kvásek, který necháme vykynout
2. vykynutý kvásek promícháme se zbylými surovinami (žloutky, mouka, vlažné mléko, citrónová kůra, sůl a cukr) v kypré těstíčko a necháme cca 30 minut vykynout
3. po vykynutí vyválíme na 2 cm vysoký plát a kulatou formičkou o průměr cca 4,5 cm vykrajujeme mini koblížky, chvilku je necháme odpočinout a smažíme v oleji z obou stran, krátce necháme okapat na papírovém ubrousku a ještě teplé obalujeme ve skořicovém cukru
4. jahody nakrájíme na kostičky, promícháme s moučkovým cukrem, popřípadě sekanou mátou
5. smetanu vyšleháme do tuha společně s moučkovým cukrem, vanilkovým cukrem a vanilkou, dobře promícháme s jogurtem a necháme vychladit
6. na talíř servírujeme kobližky a kopeček jahod s jogurtovou pěnou