Mléka
Rýžové mléko
1 šálek hnědé celozrnné rýže (Natural)
1 šálek sladké hnědé rýže (druh kulaté rýže)
20 šálků vody
amasake nebo rýžová sladinka na přilepšení, pokud chcete
Čas přípravy: 5 minut, čas tepel. úpravy: 2 hodiny
Vložte všechnu rýži do studené pramenité vody.
Přiveďte pomalu do varu a na mírném ohni povářejte dvě hodiny.
Potom přeceďte (rýži si dejte stranou na přípravu chleba či palačinek).
Rýžové mléko se podává vlahé nebo teplé.
Rýžové mléko se často používá jako náhrada za mléko mateřské, když matka nemůže kojit. Nicméně je důležité tuto skutečnost předem konzultovat s odborným lékařem, aby děťátko skutečně dostalo odpovídající výživu. Rýžové mléko je rovněž velmi prospěšné v případech aftů a dětské moučnivky.
Je jisté, že tuky a sůl musejí být v organismu v určité harmonii. Protože vaše miminko ještě nedostává žádné tuky (kromě mateřského mléka), není ještě vhodné začínat se solením. Proto i do obilného mléka je lépe vyvařit místo špetky soli malý proužek mořské řasy Kombu nebo Wakame.